Vinkkejä ja ohjeita nuorten liikuntaan

UKK-instituutin yleiset suositukset 13-18-vuotiaille nuorille

Nuoruusiässä päivittäisen liikunnan tarve ei ole ihan niin suuri, kuin pienemillä lapsilla, vaikka liikuntaa tarvitaankin edelleen tukemaan nuorten normaalia kasvua ja kehitystä. 13-18-vuotiaana suositeltu päivittäinen vähimmäisliikuntamäärä on noin 1 – 1,5 tuntia. Tästä noin puolet pitäisi olla hieman rasittavampaa liikuntaa, jolloin mm. sydämen syke nousee jonkun verran ja hengitys tihenee. Tämänkin reippaan liikunnan määrän voi kerryttää lyhytkestoisemmissa, esim. noin 10 minuutin jaksoissa. Olisi myös suotavaa, jos päivittäiseen liikunta-annokseen sisältyisi myös sellaista tehokasta ja rasittavaa liikuntaa, jossa selvästi hengästyy ja syke nousee reippaasti. Tämänkin voi toteuttaa ns. intervallityyppisinä harjoitteina, joissa liikunta- ja lepojaksoja vuorotellaan muutamien sekuntien tai minuuttien välein. Pitkiä, yhtäjaksoisia passiivisia sessioita esim. tietokoneen ääressä olisi syytä välttää.

 

Ohjeita ja vinkkejä 13-18-vuotiaille 

Suositukset 13-18-vuotiaille ovat hyvin saman tyyppiset, kuin 7-12-vuotiaille, mutta rasittavan liikunnan määrä suositus on vain suurempi, ja päivittäisen liikunnan kokonaistarve ei ole enää ihan niin suuri.

Samalla tavalla, kuin lapsienkin kohdalla, nuori voi jakaa liikuntasuositusten mukaisen kokonaismäärän suorituksen pienempiin osiin, kuten kahteen noin 45 min mittaiseen jaksoon, jolloin nuori voi käydä esim. pelaamassa kaveriporukan kanssa erilaisia pallopelejä, käydä pyörä- tai juoksulenkillä, luistelemassa jne.. Puolet liikuntasuorituksista voi tehdä esim. aamupäivästä, puolet myöhemmin iltapäivällä. Myös koti- ja pihatyöt, sekä kauppaan ja harrastuksiin kulkeminan jalan tai pyörällä, lasketaan tässäkin tapauksessa osaksi päivän liikuntasuoritusta. Tärkeää on, että tekeminen on kutenkin itselle mieluisaa, ja sitä tehdessä saa helposti ja luontevasti päivän suositellun liikuntamäärän täyteen.

 

Liikunnanohjaaja Anna-Maria: Erilaisilla välineillä tehtäviä lihaskuntoliikkeitä

 

Liikunnanohjaaja Anna-Maria: Liikkuvuutta parantavia liikkeitä esim. taukojumppaa varten

 

Liikunnanohjaaja Anna-Maria: Motoriikkaa paremmaksi-videosarja

 

Liikunnanohjaaja Anna-Maria: Myös lapsille sopivia lihaskuntoliikkeitä

 

Liikkuva aikuinen: Poikkeusolojumppa

 

MOBO - Mobiilisuunnistus

 

MOBO-suunnistus (Suolijärvi)

 

 

Liikunnanohjaaja Anna-Maria: Terveellinen ruokavalio, osa 1

 

Liikunnanohjaaja Anna-Maria: Terveellinen ruokavalio, osa 2