Ajankohtaiset tiedotteet

Koronavirus

Miten toimia, jos epäilee saaneensa tartunnan? Lue lisää tästä 

Jos Sinulla on koronavirukseen sopivia oireita:

  • Tee koronaviruksen oirearvio omaolo.fi -palvelussa
  • Soita terveysasemalle 017 5796 999 arkisin klo 8.00 -15.00. Muuna aikana voit ottaa yhteyttä Varkauden päivystykseen 017 579 5000.
  • Koronanäytteenotto toimii ajanvarauksella. Hengitystieinfektio-oireisten vastaanotto on keskitetty Varkauteen hengitystieinfektiovastaanotolle, joka toimii ajanvarauksella.
  • Odota koronatestituloksen valmistumista kotona karanteeninkaltaisissa olosuhteissa. Testituloksen valmistumista voit seurata kanta.fi palvelusta. Tulos ilmoitetaan tekstiviestillä tai soittamalla ja vastausta ei tarvitse erikseen kysyä terveysasemalta.
  • Joroisissa voit olla yhteydessä kotihoitoon Tuija Kauttoon puh. 040 685 7377, jos tarvitset apua arkeen korona altistumisen tai tartunnan vuoksi.

Huomioitavaa loppuvuoden osalta:
Joroisten mielenterveysneuvola on suljettu 28.12.2020 – 3.1.2021

Pidetään huolta toisistamme!

  1. Pidä turvavälit ja vältä lähikontakteja
  2. Huolehdi käsihygieniasta
  3. Käytä maskia suositusten mukaisesti 

Käyntimaksu sairaanhoitajan vastaanotolla 1.1.2020 alkaen

Perusturvalautakunta on päättänyt joulukuussa 2019 hoitajakäyntimaksujen käyttöönotosta avosairaanhoidossa. Käyntimaksu sairaanhoitajan vastaanotolla on 11,40 €/käynti ja se peritään yli 18-vuotiailta kolmelta ensimmäiseltä käynniltä kalenterivuoden aikana. Maksu peritään sairauden edellyttämästä oireenmukaisesta hoidosta tai seurantaan liittyvästä käynnistä.  

Perusterveydenhuollon etävastaanotto eli Digiklinikka palvelee kellon ympäri!

Digiklinikka on joroislaisille maksuton digitaalinen etävastaanotto, joka palvelee ympäri vuorokauden vuoden jokaisena päivänä. Digiklinikalla hoidetaan mm. silmätulehdusoireet, ihottumat, hyönteistenpistot ja puremat, allergiaoireet, nuha, tukkoisuus tai yskä sekä virtsatietulehdukset.

Digiklinikka on chattipalvelu, jossa palveluun kirjautunut asiakas kirjoittaa kuvauksen vaivastaan ja tarvittaessa voi liittää valokuvan mukaan. Palvelun tuottava Mehiläinen Oy lupaa vastauksen asiakkaan yhteydenottoon viimeistään tunnin kuluessa. Yleislääkäri vastaa kysymyksiisi joka päivä kello 7–23 ja hoitaja yöaikaan kello 23–7. Jos asiasi ei hoidu Digiklinikalla, ohjaavat he sinut terveysasemalle.

Etävastaanotolle pääset ilman ajanvarausta lataamalla Apple App Storesta tai Google Play Storesta OmaMehiläinen-sovelluksen. Tarkemmat ohjeet Digiklinikan käyttöön saat tästä. Palvelu toimii myös verkossa osoitteessa oma.mehilainen.fi .

 

Yksin lasta kasvattavien vanhempien LEIJA-ryhmä

Odotatko yksin? Kasvatatko lasta yksin ilman toisen vanhemman tukea? Pohditko omaa jaksamistasi?Huolettaako sinua lapsesi kysymykset toisesta vanhemmasta, joka ei ole lapsen elämässä?

Ammatillisesti ohjattu yksin lasta odottavien ja yksin lasta kasvattavien vanhempien LEIJA-ryhmä alkaa tukinetissä heti alkuvuodesta 2020. Tervetuloa mukaan!

 

Ahmitko, naposteletko jatkuvasti tai tunnetko syyllisyyttä syömisestä?

Voit saada apua maksuttomasta Voimaa vertaistuesta -ryhmästä, joka on tarkoitettu hallitsemattomasta syömisestä kärsiville. Viikonloppu- ja iltaryhmät kokoontuvat mm. Varkaudessa ja Kuopiossa. Tapaamisia seuraa verkko-ohjaus. Osallistua voi myös pelkästään verkossa toimivaan ryhmään.

Ähky-verkkopalvelu

Oletko jo kuullut Ähky-verkkopalvelusta, jonka avasimme vastikään? Ähky tarjoaa tukea henkilöille, jotka kokevat syömisensä hallitsemattomaksi. Maksuton palvelu tarjoaa tukea silloin, kun syöminen tuntuu toistuvasti riistäytyvän käsistä, ruoka pyörii jatkuvasti mielessä tai syöminen tuntuu hallitsemattomalta. Ähky on kaikkien käytettävissä oleva maksuton verkkopalvelu, jossa apua näihin ongelmiin on tarjolla 24/7. Älä siis epäröi ohjata syömisen kanssa kamppailevaa Ähkyn piiriin. Mukaan pääse tästä: https://link.webropolsurveys.com/EventParticipation/EventPublic/67633671-1795-44bd-996f-00b8a85f8c06?displayId=Fin2069649

Palvelussa keskitytään ruokatottumusten lisäksi erityisesti syömisen psykologiaan. Ähkyssä on tehtäviä, jotka herättelevät pohtimaan omaa syömistä ja siihen liittyviä tekijöitä. Tavoitteena on, että osallistuja oivaltaa, millaisia tekijöitä hallitsemattoman syömisen taustalla on, ja mikä liikasyömistä ylläpitää. Ähkyssä on oma viikoittainen ammattilaisen moderoima chat-palvelu, jossa voi keskustella aiheesta muiden käyttäjien kanssa sekä saada vertaistukea.  Ähky-verkkopalvelun sisältö on ravitsemustieteilijöiden sekä muiden hallitsemattomaan syömiseen perehtyneiden ammattilaisten kehittämä. Ähky-verkkopalvelu on perustettu Toimiva ry:n sekä Myllyhoitoyhdistyksen Ruoka ja riippuvuus -hankkeen yhteistyönä, ja sen on rahoittanut STEA. Voit lukea lisää palvelusta tässä: https://www.ruokariippuvuus.fi/blogi/ahky-verkkopalvelu-avuksi-hallitsemattomaan-syomiseen

ADHD-chatpalvelu

ADHD-liitto on avannut verkkosivuilleen matalan kynnyksen chat-palvelun. Chatin kautta saa yhteyden ADHD-liiton työntekijään anonyymisti ja kahden kesken.

Chatissa ei oteta kantaa yksilöllisiin hoito- tai kuntoutustoimenpiteisiin tai lääkityshoitoon. Sen sijaan chat voi tarjota
- keinoja ja tukea adhd:n kanssa arjessa elämiseen, Korona-pandemian aiheuttamat haasteet huomioiden,
- antaa järjestölähtöistä tietoa oikea-aikaista palveluista ja ohjata kohti vertaistukea.

Chatin kautta voi jättää myös kysymyksen. Chat on avoinna varmimmin maanantaisin klo 17–20, torstaisin 14–17 ja perjantaisin klo 9-12.

https://adhd-liitto.fi/adhd-liiton-chat-kuuntelee-ja-neuvoo/ 

Tule mukaan neuvolapalveluiden kehittämisraatiin                 

 Lisätietoja terveydenhoitajalta äitiys- ja lastenneuvolasta.                                         

 

Sähköinen asiointi suun terveydenhuollossa

Sähköisen asioinnin (Klinik) kautta voit hakeutua hoitoon Joroisten hammashoitolaan seuraavissa asioissa:

- uusi suun, hampaiden tai ikenien vaiva

- ennalta sovittu kontrollikäynti

- hammastarkastus ja hammaskiven poisto

- oikomiskoje rikki tai muu asia

Sähköiseen asiointiin pääset hammashoitolan sivuilta.

HUOM! Sähköinen asiointi on mahdollista vain hammashoitolaan liittyvissä asioissa.  

Lohkesiko hammas? Irtosiko täyte? Korjausta varten voit varata ajan hammashoitolaan netissä!

Nyt on helppo varata aika hammaslääkärille lohkeaman korjausta varten Kansalaisen terveyspalvelun kautta. Samasta paikasta voit varata myös ajan suuhygienistille tutkimukseen tai hammaskiven poistoon. Ajanvaraus onnistuu tästäLisätietoja hammashoitolan ajanvaraus-numerosta 017-579 6500. 

Tyytyväisyys terveysaseman palveluun, joulukuu 2020

Terveysaseman vastaanotolla on käytössä asiakastyytyväisyyttä mittaava HappyOrNot -palvelu. Asiakkaista 87 % on kokenut käyntinsä positiivisena vastaanotolla ja päivystyksessä sekä hammashoitolassa. Raportti

Mammografiaseulonnat v. 2021

Vuonna 2020 seulontoihin kutsutaan seuraavina vuosina syntyneet: 1953, 1955, 1957, 1959, 1961, 1963, 1965, 1967, 1969 ja 1971. Jokaiselle seulontaan kuuluvalle tulee henkilökohtainen kutsu.

Seulontakuvaukset tehdään Varkauden sairaalan röntgenosastolla osoitteessa Savontie 55 ja ne aloitetaan elo-syyskuulla. Kunkin   ikäluokan  kuvaus toteutuu noin kahden vuoden kuluttua edellisestä. 

Terveysneuvonta- ja neulanvaihtopiste LINKKI

Varkaudessa sijaitseva LINKKI on matalan kynnyksen terveysneuvontapaikka suonensisäisesti huumeita käyttäville. LINKIssä voit asioida nimettömänä ja mm. vaihtaa käytetyt ruiskut ja neulat puhtaisiin.               

Hoitotakuun toteutuminen

Ensiapuun ja kiireelliseen hoitoon on päästävä heti potilaan asuinpaikasta riippumatta. Kiireellistä hoitoa varten terveyskeskuksissa ja sairaaloissa on päivystysvastaanotot.

Kiireetöntä hoitoa tarjotaan kunnan asukkaille terveyskeskuksissa. Hoitoon pääsylle on taattu tietyt määräajat. Jos terveyskeskus tai sairaala ei voi tarjota hoitoa säädetyssä ajassa, niiden on hankittava se muualta. Terveysaseman hoitoonpääsyraportti tammi-joulukuu 2020 löytyy tästä.